Slik vinner du fellesstarten i Enebakk Rundt


Postet av

Vi har blitt hekta på watt i vinter, og da åpner det seg en helt ny verden i analysearbeidet. Nå har vi gått Enebakk Rundt i sømmene og prøvd å se litt hva som kreves for å vinne fellesstarten.

Jobben ble å finne noen høyt på resultatlisten som også har registrert watt på Strava, og vi fant ikke hvem som helst. I 2013 ble redaktør i bladet Landevei, Henrik Alpers, nummer 2 på fellesstarten – med wattprofil.

Kort fortalt handler rittet om to ting.

 1. Henge med de første 75 km med snittfart på rundt 40 km/t
 2. Matche watten til Henrik Alpers i de to siste knekkene

Knekke 1 – Ljabruveien- toppen Nordstrandveien

2 km som stiger 61 meter og har en snitt på 3%. Ikke mye, men her sprekker feltet og det er ofte en liten gjeng på 10-15 ryttere som klarer å stikke. Alpers har KOM i denne bakken, og han er mannen du må følge hvis du skal kunne kjempe om seieren.

Skjermbilde 2016-04-23 22.00.34.png

Vi har tatt en titt på hva Alpers hadde av watt opp denne bakken.

Maks watt: 733
Gjennomsnitt watt: 346
Hastighet: 34,4 km/t
Tid: 3 min 35 sek

346 i gjennomsnitt er ikke avskrekkende tall sånn isolert sett. Men da har det vært kjørt rimelig hardt i 2 timer, og melkesyren kommer fort da.

Knekke 2 – Skullerudbakken (målgang)

Bare 400 små meter med 39 høydemeter. Hvor vanskelig er det liksom? Bakken er 9 prosent, men det er ikke poenget. Hvis du sitter i finalen her er bena allerede fullstendig ødelagt og du kan være brennsikker på at en liten fjert på 60 kg løfter på rompa og trøkker til siden målgang er på toppen.

Skjermbilde 2016-04-23 22.14.57.png

Vi fortsetter og se på Alpers tall siden 2.plassen hans henger sammen med det han gjorde i første knekker.

Maks watt: 700
Gjennomsnitt watt: 459
Hastighet: 25,2 km/t
Tid: 1 min 00 sek

På resultatlisten har Alpers falt litt. I første bakke har han KOM, mens nå er han nede på 23.plass. Men likevel er tallene veldig imponerende hvor han presser ut 700 watt når han allerede er nede i kjelleren.

For deg som bruker Zwift, her kan du teste om du henger med Henrik Alpers!

Så hvordan vinner du?

Først og fremst må du ha jævla gode ben som tåler en trøkk. Men vi ser det som helt avgjørende å henge med over første knekker. Kommer du bakpå her, må du jage den lille biten ned til starten av siste bakke, og du rekker aldri å hente deg inn. Og hvis du skulle klare å sitte helt i finalen er det bare å gjøre som Martin Johnsrud Sundby og lete etter det aller aller siste rommet i kjelleren.

Hva med Tunge Gir

Som vi skrev om tidligere i uken, har vi ingen seirer å skryte av i ordentlige ritt, og må arrangere interne konkurranser i hytt og kanin for å få kjenne på seiersfølelsen.

DSC_9393.JPG

Tunge Gir stiller med 7 mann i pulje 1 i fellesstarten til helga.

Men gir vi opp. Nædda! Vi gjør ikke det. Og i år stiller vi faktisk bedre forberedt enn noen gang. 6 fra klubben stiller, pluss at vi har leid inn en ekstra mann. Håvard Heggen er kaptein og alle andre kjører for han. Det som faktisk blir mest spennende er å se om taktikk i sykkelritt på lavt nivå faktisk lønner seg, eller om vi bare kløner det til for Håvard i de siste bakkene. Men hvis man ikke prøver, finner vi aldri ut av sånne ting.

heggen.jpg

Håvard får kapteinsbindet og har brukt vinteren og våre godt. Var i bra slag i Flandern Rundt for noen uker siden, og overbeviste tidligere i uken der han vant en intern syrefest.

– Bare at jeg skal være kaptein er veldig overraskende. Men etter å ha blitt stilt til veggs etter to dårlige sesonger måtte jeg foreta visse grep. Så jeg er bedre forberedt nå enn jeg har vært siden 2011. Så jeg skal bite fra meg i ritt og trøyekamper, forklarer Håvard.

På spørsmål om hvordan det blir å ta kapteinsbindet fra Henrik, som har vært et soleklart valg de siste årene, forklarer Håvard:

– Jeg føler at jeg nå er klar til å forsvare kapteinsbindet.

For deg som bruker Zwift, her kan du teste om du henger med Henrik Alpers!

Del på Facebook


3 tanker om “Slik vinner du fellesstarten i Enebakk Rundt

 1. Peter Andreas Prydz Gørbitz

  Hei gutter, meget godt innlegg, men jeg må dessverre si at jeg er veldig skuffet over analyse-grunnlaget deres her. Henrik Alpers kjørte nemlig som en del av YT-Thorshov laget i 2013. I fellesstartpuljen var det nemlig undertegnede som kom først i mål, dog til en vesentlig dårligere tid enn Alpers, som forøvrig er min kollega i Landevei. Her er min stravafil fra året, https://www.strava.com/activities/51738160/overview
  dessverre uten watt den dagen, men uansett synes jeg deres analyse treffer bra. Det året var vi tre stykker som stakk av i den første knekkeren og holdt unna hele veien inn, hvor det ble avgjort i den siste bakken. Håper det gikk bra med dere i årets ritt!!

  Svar
  1. Eirik

   Hei Peter. Dette er flaut. Research-teamet skal få høre dette. Men seriøst, det som skjedde var at en av oss mente å ha hørt på podcasten deres at Alpers fikk 3.plass i pulje 1. Men da har vi blingsa. Jeg stussa litt på tiden hans når jeg skrev innlegget, og burde jo sjekket opp grundigere. Men Alpers var en av få ryttere vi fant med ekte watt-verdier, og ikke bare Strava-watt, så vi bare kjørte på og gamblet litt at vi hadde hørt riktig i podcasten.

   De siste bakkene er grusomme når man går i kjelleren der, så stor grattis til deg med seier.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *