Toppritt og Trysilritt – herlig kombo


Postet av

Vårt trysilske alibi, Henrik Føien, hadde tidligere anbefalt å teste Trysilrittet. Da han likevel ikke hadde anledning til å stille slang jeg meg med en gjeng tidligere kolleger + entourage. Bjørn har hytte og mange gode venner, og jeg takker sjelden nei til sånne muligheter.
Siden jeg har som mål å ta igjen Henrik på Merida ranking bestemte jeg meg for å stille både på Topprittet og Trysilrittet. Hvorfor ikke gjøre det ordentlig? Er jo ikke så ofte på Trysil.

TOPPRITTET

Mange var klare for å komme først opp. Mange kjempet også om å komme først over startstreken

Mange var klare for å komme først opp. Mange kjempet også om å komme først over startstreken


Topprittet er 917 høydemeter, fordelt på 13 deilige kilometer. Og som i så mange andre ritt er det om å gjøre å komme først til topps. Ut fra start så jeg at det var mange som var utrolige keene på å gjøre akkurat det. Første delen går på asfalt, og feltet begynte å strekke seg ut ganske fort. Jeg hadde bestemt meg for å finne et tempo jeg var komfortabel med, og holde pulsen litt i sjakk.
Her er alt fortsatt helt topp, og jeg smiler i det jeg tar igjen en jente foran meg. Ikke lenge etter på er dessverre rollene byttet om.

Her er alt fortsatt helt topp, og jeg smiler i det jeg tar igjen en jente foran meg. Ikke lenge etter på er dessverre rollene byttet om.


I det grusveien begynner etter ca 2 km går planen som smurt, og jeg begynner å tråkke på litt. Dumt, Håvard, dumt. For etter 2 kilometer der kommer de bratte knekkerne tett. Og pulsen er ute av kontroll. Enda ikke halvveis, og låra begynner å få det. Justerer ned tempoet, og en dame med følge passerer meg. Trengte visst ikke å henge meg på dem. Litt etter halvveis får vi en liten nedoverbakke, og jeg får hente meg litt. Dritten var at girskiftern for bakgiret datt av i en dump, og jeg måtte dermed sykle resten uten å kunne gire bak. Nok et problem med at mekanikeren ikke var med på tur. Dette partiet var også det eneste jeg hang med teten i følge Strava. Men så begynner bakkene igjen, og låra lystrer ikke spesielt mye til viljen min. Litt oppi bakkene står Bjørn og serverer en flaske med Red Bull. Hadde jeg bare fått vinger som på reklamen kunne det gått bra.
Over en kneik, og for et tempo a du
Så passerer vi Fageråsen og jeg skimter toppen i det fjerne. Det var virkelig i det fjerne. Herfra og opp er det helt mørkt, og rundt hver sving hvor jeg håper det flater ut dukker enda en bakke opp. Etter å ha pint meg lenge nok går jeg også til det litt flaue tiltak og gå av sykkelen og fake et teknisk problem. Kom deg på sykkelen igjen, Håvard. 200 meter fra toppen smeller krampa til i leggene og jeg må faktisk trille sykkelen over mål. Jeg ser at klokka nærmer seg 1 time, og jeg dytter sykkelen det jeg er god for og ramler inn på 59,43. Men jeg er på toppen, oh lord. Detta var ikke deilig, men jeg er på toppen. Et kvarter bak førstemann, men det får vi heller godta. 7.plass i klassen høres bra ut.
Hei, her er jeg på toppen av Trysil. Verre enn å ta skiheisen

Hei, her er jeg på toppen av Trysil. Verre enn å ta skiheisen


Og så må det være en perfekt oppladning til lørdagens ritt. Kveldsoppladningen til rittet ble pastamiddag med laks, strengt Ringer-regime på enkelte, normalt vann på andre og ellers en tidlig tur i senga.
Ringer er redningen for folk med krampefrykt. Jeg er fortsatt overbevist om at Farris dekker det viktigste.

Ringer er redningen for folk med krampefrykt. Jeg er fortsatt overbevist om at Farris dekker det viktigste.

TRYSILRITTET

På rittet på lørdagen stilte vi seks mann fra hytta, med ulike målsetninger. Solskinnet som fylte Trysil gjorde at man uansett ville ha en fin dag. Bortsett fra enkelte perioder kanskje.
Starten gikk igjen i Trysil sentrum, og hovedbakken kommer allerede fra første tråkk. Et vanlig problem for mange mosjonister er å finne riktig utgangshastighet, spesielt i lange bakker. Med gårsdagens økt friskt i minne, slipper jeg raskt teten og legger meg i noe som blir en gruppe 3 opp og i det vi går over fra asfalt til skogsbilvei. Denne gruppen holder god fart, og flere er med på å trekke lasset. Likevel er det noen som skiller seg ut, og gjør en utrolig god jobb for å holde farta oppe. Jeg benytter rygger tilhørende både Skiptvet, Drøbak og Drammen for litt etterlengtet dragsug, og betaler tilbake med å dra i de periodene jeg klarer.
Etter 25 kilometer kommer det første av rittets fem stipartier, som for en mindre teknisk syklist som meg, passer helt perfekt. Man kan sykle gjennom alle partiene uten for stor risiko, kun ved et tilfelle måtte jeg gå av sykkelen. Samtidig er det så mange stipartier at det gir et litt mer spennende preg enn f.eks Birken, som omtrent bare går på skogsbilvei/asfalt.

Bjørn og Dag i godt driv, og det drivet bare fortsatte. Fotografen klarte ikke å knipse av meg. Da er det bare å skylde på farta da

Bjørn og Dag i godt driv, og det drivet bare fortsatte. Fotografen klarte ikke å knipse av meg. Da er det bare å skylde på farta da. (Bilde tatt av Amund Garthus)

Like etter noen nye motbakker kommer syra snikende, her begynner jeg å kjenne fredagens økt. Frem til dette hadde alt fungert helt greit, men her tar det til å nappe i både legger og lår, og på et tidspunkt må jeg slippe gruppen i et terrengparti. Heldigvis klarer jeg å komme meg opp igjen i nedoverbakkene fra rittets høyeste punkt, og vips er jeg tilbake i en gruppe i det vi begynner klatringen fra cirka halvveis. Et problem med alle stipartiene er at velfungerende grupper blir brutt opp. Men det er faktisk ikke et problem, heller noe som gjør rittet mer spennende.
Etter 42 km kommer matpause med diverse snacks og sportsdrikke, og herfra og til mål får man tilbake alle høydemetrene man investerte i på starten. Et par morsomme stipartier, litt grusvei, en sump, litt sti, noe gress og deretter spurten på asfalt. En stund sykler jeg med en fra Skiptvet, og vi prøver å hjelpe hverandre litt. Men det hjelper bedre når vi får samlet en stor gruppe på ca 15 mann innover mot målseilet. Noen prøver å spurte, men jeg prøver bare å se kul ut i det vi kommer mot mål. Vel gjennomført, og tida på 2.38.03 holder til 7.plass i klassen min her og. 7 er altså helgens tall.

Ringer-regime ga seg utover på lørdagen, og alternative væske ble benyttet

Ringer-regime ga seg utover på lørdagen, og alternative væske ble benyttet

Omtrent alle gutta på hytta leverte store prestasjoner, og spesielt Thor sin knusing av de andre ble behørig belønnet. Belønnet med stor glede!!
Deretter smakte vi på øl på en topp Trysil-pub, syklet opp til hytta til Bjørn som nedsykling, vasket sykler, spiste fra øverste hylle og drakk alt som ikke hadde med Ringer/sportsdrikke å gjøre.

Haakon Steenbeck, som jeg hadde et lite mål om å følge, kapret en sterk 2.plass. Da har jeg hvertfall noe å strekke meg etter neste år.

Neste år bør flere stille på disse rittene, og for gutta Bjørn, Dag, Thomas, Thor og Lars vil det være et krav at begge rittene gjennomføres. Det hører liksom med å gjøre det ordentlig. Siden Trysilrittet er såpass flatt som det her går det nemlig an å kombinere. Men det gjør det nok ikke noe lettere.

Del på Facebook