Rollene i en sykkelklubb på lavt nivå


Postet av

For de som har fulgt med Kaggestad og Paasche under årets Tour de France, så har dere sikkert fått med dere viktigheten med rollefordeling i et lag for å prestere best mulig sammen. Ja, sykkel er faktisk en lagidrett, og Kaggestad har jo gått ut offentlig og sagt at det var en skam at Edvald Boasson Hagen ikke engang var nominert som «Årets lagspiller» på Idrettsgallaen etter at han hjalp Bradley Wiggins til gul trøye i Tour de France 2012.

Det er mange grunner til at sykkel kategoriseres som lagidrett, men den viktigste grunnen er nok beskyttelse for vinden. Man sparer nemlig opptil 30-40% energi ved å ligge bak noen når man sykler. Med andre ord, hvis du skal vinne et ritt, så må du ha noen som jobber for deg, og som skjermer for vinden slik at du har krefter igjen til slutten av rittet.

Rollene i et profflag

Kaptein
Kapteinen er den man satser på. Han er den rytteren man anser har størst mulighet for å vinne, og rittplanen blir lagt rundt denne rollen.

Hjelperytter
Er ryttere som skal hjelpe kapteinen. Nå lurer du kanskje på hvordan man kan hjelpe noen som uansett må trø hjula rundt selv, men det er flust av oppgaver. Skjerme for vinden, hente mat og drikke, kjøre inn brudd, kjøre inn kapteinen ved velt eller mekaniske problemer. Kort og godt, gjør drittarbeidet!

Road Captain
Dette er som regel en hjelperytter som besitter stor erfaring. Han fungerer som vanlig hjelperytter, men har noen tilleggsoppgaver. Den viktigste jobben består i å vurdere tempoet samt bestemme om brudd skal kjøres inn eller ikke.

Bruddspesialister
Ofte prøver man å sende ut en rytter eller to for å være med i et brudd. Dette er altså en liten gruppe med ryttere som sykler noen minutter foran hovedfeltet. Dette er for at man skal ha to kort å spille på. Kapteinen, samt mannen i brudd. Og hvis man har med en mann i brudd, så slipper man ofte å kaste bort krefter på å kjøre inn bruddet.

Opptrekker
Noen sykkelritt avgjøres med spurt, og da trenger man et opptrekkstog. Det vil si noen ryttere som  peiser på så lenge de klarer for å lose sin raskeste rytter så nærme mållinjen uten at han får vinden mot seg og må slite seg ut før selve spurten.

Ok, det var sykkellag ABC, men det er veldig mye mer bak dette. Og det er veldig interessant å se hvordan de beste lagene komponerer sitt mannskap til de forskjellige rittene.

Rollene på lavt nivå

Men over til rollene til et sykkellag på lavt nivå. Hva slags mannskap trenger vi? Hva slags ryttere bør vi ha med oss i Tunge Gir?

Kaptein
Vi vet ikke helt hva vi skal med kaptein siden vi aldri har kjørt som et lag i et ritt. Men forhåpentligvis får vi muligheten en gang i fremtiden. Så kaptein må vi ha med!

Hjelperyttere
Dette er også en rolle i sitt ess den dagen vi får muligheten å sykle som et lag i et ritt. I praksis så blir det jo alle ryttere minus kapteinen

Bruddspesialist
Å bruke ordet spesialist når man aldri har vært i brudd er kanskje litt pompøst. Og spørs om noen i klubben har kapasitet til å gå i brudd på ritt som Enebakk Rundt, Randsfjorden Rundt og Øyern Rundt. Så dette er nok en fremtidig rolle for klubben!

Mekaniker
Siden vi ikke har følgebiler, og nesten alle i klubben har ti tommeltotter hver, så er dette en viktig rolle å fylle. Enkelte på laget kan nemlig knapt fylle luft i dekkene!

Spurter
Spørs om Tunge Gir noengang kommer til å klare å kjøre et opptrekkstog i et ritt. Men hvis vi på mirakuløst vis skulle klare det, så ville det vært helt bortkastet hvis vi ikke hadde en spurter med oss på laget. Så denne rollen må vi bare fylle.

2013-06-16 14.42.46

Hvilke ryttere kommer seg gjennom nåløyet og kan sykle med Tunge Girs sin nye drakt det neste året? Og hvem må belage seg på å overbevise gjennom god kjøring på rekruttlaget? Har Håvard kjørt seg ut av kapteinsrollen i år? Og er Jan Øyvind så rask som ryktene ville ha det til, og blir tildelt spurtrollen?

Følg med i neste uke. Da avsløres laguttak og rollefordeling!

Del på Facebook