Sykkelrytteren


Postet av

Når man er syklist er det mye som følger med av krav og behov. Vi prøver å følge disse, men har klart å komme oss rundt noen. Hårete legger ser fortsatt ut til å prege toget vårt. Men i tillegg til å være badass må man passe på å nyte livet som dette århundrets hardhauser. Og når man nyter det skal man drikke Espresso, og en Cola er heller ikke dumt. Drikk belgisk øl, og italiensk og fransk vin.
Nå er sommeren for alvor kommet, og mange av dagens syklister er også blitt foreldre, og sommeren kan dermed innebære charterferie til Mallorca eller et par uker på en flott plassert hytte. I de situasjonene kreves det også at man kan underholde seg selv, uten å sitte på sykkelen. Det gir grobunn for TungeGirs bokanmeldelse. Først ut er Sykkelrytteren av Tim Krabbè.

Sykkelrytteren av Tim Krabbè

Sykkelrytteren

I Sykkelrytteren møter vi Tim Krabbè tilbake i 1977, hvor han skal delta i et prestisjetungt ritt for amatører, Mont Aigoual-løpet. Dette er en person som lever og ånder for store ritt, og drømmer om at han selv er plassert i de store klassikerne. Han er født lenge for Stravas tid, og måtte dermed bruke et ur fra sin mors kjøkken til å sjekke om han klarte å slå sine tidligere rekorder.
Hele boka handler altså om dette ene rittet, og Krabbè skildrer med god innsikt alle fasene man går gjennom. Men i tillegg til å fortelle om selve løpet kommer han også inn på hvordan tankene kan fly i løpet av et ritt, og tenke på både tidligere opplevde historier, men vel så ofte tanker som ikke har rot i virkeligheten.

For oss i Tunge Gir som ikke alltid er med å prege ritt kjenner oss også igjen i hvordan man tenker i løpet timene vi holder på. Vi tror også at flere av landets beste ryttere vil la seg underholde av denne boka. For de som er uerfarne med å delta i ritt, men liker sykling er boka helt midt i blinken. Du føler nesten at du sitter på Krabbès sykkel, du kan føle smerten hans, du kan føle gleden hans og du kan til og med være med på ideen hans om at man med intens vilje kan få opplevelsen av å fly. Jeg kan si at jeg kjenner meg godt igjen i tankene hans hvor man drømmer om en punktering for å ha en god unnskyldning til å stå av rittet. Dessverre kommer den som oftest når man minst trenger det.

Det er også morsomt hvordan han skildrer historiske skikkelser som Mercx, Cappo og Anquetil. Man kan få oppleve hvordan disse storhetene tenkte og agerte i løpets faser.

Tim Krabbè, Eddy Mercx og Fauso Coppi. Boka ustpant seg før vår tid, så ingen av våre ryttere er nevnt i boka.

Tim Krabbè, Eddy Mercx og Fauso Coppi. Boka ustpant seg før vår tid, så ingen av våre ryttere er nevnt i boka.

Vi skal ikke avsløre hvordan Tim gjør det i dette rittet, men han henger godt med og slipper uhell tidlig i rittet.

Dette er en bok vi anbefaler på det høyeste til alle som er glad i å sykle. Så skaff deg den før du setter deg på flyet til Syden eller i bilen til hytta. Finn deg komfortabel krok uten forstyrrelser og nyt boka sammen med kaffe, vin eller øl.
Neste mann i Tunge Gir til å lese denne er Knut, deretter fortsetter den fra sete til sete.

Følg med videre i serien, og neste bok.

Del på Facebook